Vitamine A

Vitamine A 

Deze vitamine wordt ook wel retinol genoemd. Het is een van de vet oplosbare vitamines het heeft dus vet nodig om opgenomen te worden in je lichaam. Deze vitamine is terug te vinden in dierlijke en plantaardige producten. 


*Nerdalert* De dierlijke vorm van vitamine A wordt ook wel retinol of retinylesters genoemd. Deze worden voor 70 tot 90% in het lichaam opgenomen. 
De plantaardige vorm zijn eigenlijk carotenoïden of ook wel provitamine A genoemd. De carotenoïden worden pas in het lichaam ongezet naar de vitamine vorm. Slecht 9 tot 22% van de provitamine vorm wordt in ons lichaam opgenomen.

De vitamine wordt vervolgens in de lever opgeslagen en, indien er te veel is, in de vetcellen.

Vitamine A is een antioxidant en speelt een belangrijke rol in het lichaam. Zo is het goed voor het gezichtsvermogen, speelt het een rol in de werking van het afweersysteem, het is betrokken bij de aanmaak van huidcellen, haarcellen & longweefsel en helpt bij het gezond houden van de huid.

Hoeveelheid

Een tekort aan vitamine A manifesteert zich in huidproblemen, dof haar en (nacht)blindheid.

Een overmaat aan de dierlijke vorm vitamine A kan vergiftiging veroorzaken. Dit uit zich in hoofdpijn misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan de ogen, huid en skelet.

Voedingsbronnen

Vitamine A is terug te vinden in dierlijke producten zoals vee, zuivel, vis en eidooier. De plantaardige vorm, carotenoïden (de provitamine A vorm) komen in verschillende soorten groenten voor zoals wortel, boerenkool, spinazie en andijvie.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s